Chia pudding
Bo kto nie zna CHIA ?
Szałwia hiszpańska, bo tak naprawdę nazywają się nasiona chia, zawładnęła światem! Nasiona te należą do najzdrowszej żywności na świecie. Czy wiecie, że chia zawiera więcej kwasów niż hodowlany łosoś atlantycki ?!
No dobra… ale co to jest ten pudding? To nic innego jak bardzo smaczny ( według mnie, bo ja go lubię ) deser. Prosty, dość szybki i bardzo sycący.
Jesteście gotowi na małą porcję kalorii, a dużą ilość wszelakiego rodzaju składników odżywczych ? Oto mój przepis…
Składniki :
- 5 łyżek nasion chia
- 400 ml mleka kokosowego (puszka)
- 100 ml mleka krowiego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo:
- mus z owocow
- orzechy, migdały, kokos
*wszelakiego rodzaju dodatki według waszego uznania, tego co lubicie 🙂
A oto jak należy przygotować deser :
1.) W jednej misce umieszczamy nasiona chia, mleko i miód. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przed pierwsze 30 min, gdy deser chłodzi się w lodówce, dobrze jest mieszać go co chwilę. Dzięki temu zapobiegnięcie powstaniu glutów, zbitej papki. Waszą mieszaninę dobrze jest chłodzić conajmniej 2 godziny, a najlepiej pudding przygotować na dzień wcześniej przed spożywaniem. Po odczekaniu odpowiedniego czasu lub kolejnego dnia, ważne jest zamieszać pudding, zanim zaczniecie go porcjować.
2.) Zmiksować ulubione owoce. Nakładać do szklanek, pucharków porcje chia, następnie mus, a górę udekorować orzechami, kokosem itd. Do wyboru do koloru. Na sam koniec fajnie jest polać miodem lub syropem klonowym !
Oto cała filozofia związana z tym pysznym deserem. SMACZNEGO ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM 🙂
Niech moc będzie z Wami!
A.
* jeżeli twój pudding będzie za gęsty dodaj mleka
* gdy mało słodki dodaj więcej miodu
* z tego przepisu zrobicie 4 porcje średniej wielkości
* gdy używasz jabłek, fajnie dodać cynamon