Zdrowsze – czekoladowe!

Zdrowsze – czekoladowe!

Puk puk! Czy są tutaj chętni na ciasto czekoladowe w nieco zdrowszej wersji? 🙂

 

Zdrowe nie musi oznaczać – NIEDOBRE!

Słodki ziemniak – co Wy na to? Tak! To ciasto ma w swoim składzie bataty. Nie myślałam, że taka wersja ciasta czekoladowego okaże się strzałem w dziesiątkę!

Ba! Nawet Najmłodsza zjadła i poprosiła o dokładkę 😊

 

Brzmi dziwnie?

Też tak pomyślałam, ale… Wypiekamy ciasta z pomidorem, cukinią, awokado, marchewką, czerwoną fasolą czy dynią. Dlaczego, by nie spróbować z ziemniakiem? W dodatku ze słodkim ziemniakiem – batatem? Przygotowując to ciasto przypomniało mi się, że kiedyś już robiłam brownie z tym warzywem i było smaczne (tzw. brownie crossFit).

 

Krem czekoladowy

A co, gdy Wam powiem/napiszę, że krem czekoladowy też jest z batata? Już widzę te wszystkie miny, gdy czytacie mój wpis 😁

Gwarantuje Wam, że ten wypiek posmakuje nie jednemu! Tobie też!

 

Koniecznie przetestujcie ten przepis i koniecznie dajcie znać – jak smakowało?!

Łapcie listę składników i pieczcie na zdrowie 😊

 

Składniki:

  • 150 g miękkich batatów
  • 150 g mąki
  • 30 g cukru kokosowego (lub innego)
  • 60 ml syropu klonowego
  • 125 g masła
  • 100g rozpuszczonej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g posiekanej czekolady

 

Krem czekoladowy:

  • 150 g miękkich batatów
  • 60 ml syropu klonowego
  • 100 g rozpuszczonej czekolady

 

*do całego przepisu użyłam dwa bataty o łącznej wadze 650 g

*przygotowanie/pieczenie batatów – umyj, nie obieraj, przekrój na pół i umieść na blaszce wyłożonej papierem skórką do dołu, piecz ok 30-40 min w temperaturze 185°C lub do momentu, aż będą miękkie. W piekarniku możesz umieścić formę z wodą, która przyspieszy proces pieczenia ziemniaków. Wystudź i za pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki

 

 

 

Przygotowanie :

Zacznij od upieczenia ziemniaków, najlepiej dzień wcześniej.

Rozgrzej piekarnik do 175°C termoobieg.

1.) Rozpuść masło i czekoladę. W misie robota kuchennego (malaksera) umieść wszystkie składniki prócz pokrojonej czekolady. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec wmieszaj łopatką pokrojoną czekoladę.

2.) Przełóż masę do formy wyłożonej papierem i umieść w piekarniku (moja forma 20×20).

Piecz 30 minut.

 

Przygotuj krem do dekoracji :

1.) Rozpuść czekoladę. Bataty, syrop oraz czekoladę umieść w misie malaksera. Zmiksuj wszystko na gładki krem 3-5 min.

Posmaruj ciasto kremem, pokrój i gotowe! Możesz posypać kokosem lub czekoladą.

Smacznego!

Moc czekoladowych uścisków!

Robaczkowa

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *