Zdrowsze – czekoladowe!
Puk puk! Czy są tutaj chętni na ciasto czekoladowe w nieco zdrowszej wersji? 🙂
Zdrowe nie musi oznaczać – NIEDOBRE!
Słodki ziemniak – co Wy na to? Tak! To ciasto ma w swoim składzie bataty. Nie myślałam, że taka wersja ciasta czekoladowego okaże się strzałem w dziesiątkę!
Ba! Nawet Najmłodsza zjadła i poprosiła o dokładkę 😊
Brzmi dziwnie?
Też tak pomyślałam, ale… Wypiekamy ciasta z pomidorem, cukinią, awokado, marchewką, czerwoną fasolą czy dynią. Dlaczego, by nie spróbować z ziemniakiem? W dodatku ze słodkim ziemniakiem – batatem? Przygotowując to ciasto przypomniało mi się, że kiedyś już robiłam brownie z tym warzywem i było smaczne (tzw. brownie crossFit).
Krem czekoladowy
A co, gdy Wam powiem/napiszę, że krem czekoladowy też jest z batata? Już widzę te wszystkie miny, gdy czytacie mój wpis 😁
Gwarantuje Wam, że ten wypiek posmakuje nie jednemu! Tobie też!
Koniecznie przetestujcie ten przepis i koniecznie dajcie znać – jak smakowało?!
Łapcie listę składników i pieczcie na zdrowie 😊
Składniki:
- 150 g miękkich batatów
- 150 g mąki
- 30 g cukru kokosowego (lub innego)
- 60 ml syropu klonowego
- 125 g masła
- 100g rozpuszczonej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g posiekanej czekolady
Krem czekoladowy:
- 150 g miękkich batatów
- 60 ml syropu klonowego
- 100 g rozpuszczonej czekolady
*do całego przepisu użyłam dwa bataty o łącznej wadze 650 g
*przygotowanie/pieczenie batatów – umyj, nie obieraj, przekrój na pół i umieść na blaszce wyłożonej papierem skórką do dołu, piecz ok 30-40 min w temperaturze 185°C lub do momentu, aż będą miękkie. W piekarniku możesz umieścić formę z wodą, która przyspieszy proces pieczenia ziemniaków. Wystudź i za pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki
Przygotowanie :
Zacznij od upieczenia ziemniaków, najlepiej dzień wcześniej.
Rozgrzej piekarnik do 175°C termoobieg.
1.) Rozpuść masło i czekoladę. W misie robota kuchennego (malaksera) umieść wszystkie składniki prócz pokrojonej czekolady. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec wmieszaj łopatką pokrojoną czekoladę.
2.) Przełóż masę do formy wyłożonej papierem i umieść w piekarniku (moja forma 20×20).
Piecz 30 minut.
Przygotuj krem do dekoracji :
1.) Rozpuść czekoladę. Bataty, syrop oraz czekoladę umieść w misie malaksera. Zmiksuj wszystko na gładki krem 3-5 min.
Posmaruj ciasto kremem, pokrój i gotowe! Możesz posypać kokosem lub czekoladą.
Smacznego!
Moc czekoladowych uścisków!
Robaczkowa