Kanelsnurrer

Kanelsnurrer

Co powiecie, gdy Wam napisze, że da się stworzyć drożdżowy wypiek, na składnikach prosto z lodówki, oraz bez sporządzania zaczynu?

Kanelsnurrer- bo o nich dziś mowa, to pyszne cynamonowe, drożdżowe bułeczki. Popularne zarówno w Norwegii jak i Szwecji. Szybkie w przygotowaniu i znikające w ekspresowym tempie. Można je wypiekać wzbogacone o krem waniliowy, lub po prostu wyczarować zwykłego zawijasa, na koniec posypując cukrem pudrem.

Jak wspomniałam składniki do ich przygotowania mogą być prosto z lodówki- zimne. Wyrastanie drożdży można zwyczajnie pominąć. Czy to nie brzmi wspaniale ?

Składniki :

  • 15 g drożdży
  • 85 g cukru
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 500 g mąki
  • 280 ml mleka
  • 75 g masła (miękkie)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Wypełnienie :

  • 130 g masła
  • 130g cukru białego i brązowego
  • 20g cynamonu
  • 10g kardamonu

 

 

Przygotowanie :

1.) Podgrzej mleko, by było letnie (maksymalnie 37.5 stopnia).

2.) W misie miksera, umieść wszystkie składniki prócz masła. Rozpocznij zagniatanie ciasta ok. 5 minut. Kolejno zmniejsz obroty i dodaj pokrojone w kostkę masło, jedna po drugiej. Wyrabiaj ok. 10 minut. Gotowe. Odstaw ciasto na ok 30 minut.

3.) W międzyczasie przygotuj nadzienie. To proste! Zmiksuj wszystkie składniki wypełnienia. Gotowe.

Rozwałkuj ciasto na cienki i szeroki pasek (grubość ok. 1-2cm), posmaruj całość (aż po brzegi) masłem cynamonowym. Następnie zawiń/złóż ciasto do połowy, kolejno raz jeszcze. Dociśnij ciasto z każdej strony. Rozwałkuj ponownie na grubość 1cm. Potnij na paseczki. Zwiń w rulon/wałek każdy kawałek, przytrzymując jedną końcówkę palcami, owiń dwa razy dookoła palców, kończąc pod spodem. Tutaj i tutaj na filmikach możecie wszystko dokładnie zobaczyć.

Gotowe zawijańce układaj na blaszce wyłożonej papierem tak, by pozostawić przerwę między bułeczkami. Blacha z piekarnika doskonale pasuje na 6 dużych bułek. Odstaw bułki do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

Nagrzej piekarnik do 185 stopni z termoobiegiem.

*bułeczki przed pieczeniem można posmarować wymieszanym jajkiem, nie jest to jednak konieczne. Lubicie ? Smarujecie 🙂

Piecz ok. 15-18 min lub do momentu, aż Twoje bułeczki ładnie się zarumienią.

UWAGA:
W zależności jak duże i jak grube będą wasze zawijańce, czas pieczenia będzie się różnic. U jednych może to być 10-15 min, a u innych 15-18. Podany wyżej czas jest w oparciu o mój piekarnik, bo wiadomo- każdy jest inny. Bułki jakie przygotowuję – raz są duże, a raz małe 🙂

Dajcie znać, co Wy na taki sposób przygotowania ciasta drożdżowego 🙂
Ten rodzaj ciasta stanowi podstawę wszystkich słodkich bułek, które wypieka się w Norwegii. Od bułek z czekoladą, po te słynne na cały świat cynamonki.

Smacznego, i nie zejdźcie wszystkiego na raz 🙂

Powodzenia i …
Do następnego,
A.

*czy wiecie, że ciasto drożdżowe można mrozić? Gotowe zawijańce przełóż do woreczka i schowaj do zamrażarki. W te dni, w które najdzie Was ochota na coś słodkiego, wystarczy wyjąc bułeczkę, rozgrzać piekarnik i upiec. Czas pieczenia może się lekko różnic od tego, gdy pieczemy bułki na świeżo.

*oczywiście bułeczki te można przygotować w sposób wszystkim Wam znany, czyli zrobić zaczyn z drożdży, a następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *